Wat is Sportvasten?

Sportvasten: de naam zegt het al; een combinatie van sporten en vasten. Het is een nieuwe methode om op een snelle en verantwoorde manier af te vallen. Sportvasten is een kuur van maximaal 10 dagen waarin afbouw-, vasten- en opbouwdagen opgenomen zijn.

 

Tijdens het sportvasten worden systemen in het lichaam omgezet zodat het lichaam steeds beter wordt in het verbranden van vet. Daarbij blijft de spijsvertering actief. Dit alles gebeurt door de voeding te verminderen (en op de vastendagen zelfs te beperken tot 3 sapjes), op matig tot redelijk intensief niveau te sporten tijdens de kuur en de juiste verhouding vitaminen, mineralen en aminozuren tot je te nemen.

 

“Sportvasten is niet het zoveelste dieet en zeker geen crash dieet. Het is ook niet te vergelijken met bv. het Sonja Bakker dieet”. Dat is een laag calorisch dieet welke het lichaam in de spaarstand zet. Er vindt geen metabole switch plaats en je blijft daarmee in de suikerstand staan. Dit betekent dat je na het volgen van een dieet zoals dat van Sonja Bakker de rest van je leven minder calorieën moet nuttigen, anders komt het overgewicht weer terug of word je zelfs zwaarder.”

 

Onderzoek

Sportvasten is ontwikkeld door wetenschapper en bioloog Remco Verkaik. Al meer dan vijftien jaar verdiept Verkaik zich in wetenschappelijke onderzoeken op de invloed van voeding op (top)sport. Een aantal jaren geleden stuitte hij op een publicatie van wetenschapper Pieter de Lange. Dat artikel ging over de ‘food deprived muscle’, zeg maar de uitgehongerde spier.

De vraag die Verkaik sinds die tijd bezig houdt: “Wat gebeurt er in een spier die voedingstekort krijgt als gevolg van traject uitgestippeld?”

Na jaren onderzoek ontwikkelde hij sportvasten, waarin de spieren van het menselijk lichaam gedwongen worden door een combinatie van vasten, duurtraining en voedingssupplementen over te schakelen van suiker- naar vetverbranding.

Aan de introductie van sportvasten is een lange voorbereidingstijd vooraf gegaan. Door vele (top)sporters en honderden consumenten is Sportvasten getest.

Volgens Remco Verkaik staat bij Sportvasten alles haaks op wat tijdens medische studies geleerd wordt. Daar wordt niet gedacht in termen van trainingsprikkels uitdelen door middel van trainen, vasten of desnoods een geneesmiddel om je lichaamseigen gezondheid te verbeteren.

 

Begeleiding

Tijdens de hele sportvasten kuur wordt de deelnemer professioneel begeleid door de Sportvasten-Coach met een persoonlijk sportvasten training op maat samengesteld. Er zijn inmiddels vele Sportvasten-Coaches opgeleid in Nederland die sportvasten toepassen volgens een vast procedé.

Dat begint met een uitgebreide intake waarin de gegevens over de lifestyle van de deelnemer, gezondheid en doelstelling wordt besproken. Tijdens deze intake wordt bepaald of iemand voor de kuur in aanmerking komt. Voorwaarde om de Sportvastenkuur te kunnen volgen is dat men gezond is, geen medicijnen gebruikt en al goed eet en beweegt.

Verder legt de Sportvasten-Coach de principes achter sportvasten uit en maakt hij/zij een analyse van de voeding en geeft een toelichting op voeding, sporten en de suppletie tijdens de kuur.

De volgende stap is Meten en Wegen. Er wordt bepaald of iemand diabetes heeft door glucose in de urine te bepalen. Daarnaast worden ook de ketonen in de urine gemeten, het gewicht, vetpercentage en lichaamsmaten.

Tenslotte krijgen de deelnemers het Sportvasten Supplementenpakket.

Dat bestaat uit: urinestrips, metabole switch supplement, multivitamine, Omega-3 en Calcium-Magnesium-Zink. De voedingssupplementen tijdens de sportvasten training zorgen ervoor dat men sneller en effectiever de metabole switch van suiker- naar vetverbranding maakt. Verder zorgen de supplementen voor extra gewichtsverlies, minder opbranden van eigen spierweefsel, minder honger en extra snel herstel na de kuur.